Machines

Machines

Een machine is een apparaat opgebouwd uit een frame, een aandrijvingsmechanisme en overige specifieke onderdelen. Het is een mechanisme dat een vorm van beweging of energie in een andere vorm van beweging of energie kan omzetten en daarbij specifieke handelingen kan uitvoeren.

De machines zijn op deze site in een database gecategoriseerd op basis van de volgende soorten:

  1. Thermische machines (bv. stoommachines en ketels).
  2.  Hydraulische machines (waterschepmachine, hydraulische kranen).
  3. Elektrische machines en motoren (allerlei vormen van machines en motoren die op elektriciteit lopen).
  4. Productiemachines (allerlei vormen van draaibanken, freesbanken, boren en zagen).
  5. Industriële en ambachtelijke machines (allerlei vormen van machines voor het produceren en repareren van bijvoorbeeld textiel, vilt en leer en brood- en gebaksmachines).

Een deegkneedmachine. Dit type machine valt onder de categorie industriële en ambachtelijke machines. Foto: W.G. van Reenen.

Bouwhistorie
Willard van Reenen

KETELHUIS Van Nellefabriek

Vandaag (16/09/2022) de bouwhistorische opname in situ gedaan van het ketelhuis van de Van Nellefabriek. Een mooie en uitdagende opdracht waarbij de focus ligt op

Lees verder »
Artikel
Willard van Reenen

RenovatieTotaal

In het mei-nummer van het bouwblad RenovatieTotaal aandacht voor historische installaties. Het artikel is hier te downloaden.

Lees verder »
Nieuwsbrief
Willard van Reenen

Nieuwsbrief #02

De tweede nieuwsbrief over historische installaties, gereedschappen/ werktuigen en machines is uit.   Inhoudsopgave nieuwsbrief: VOORWOORD ONTWIKKELINGEN OP DE WEBSITE  HISTORISCH GEREEDSCHAP EN WERKTUIGEN –

Lees verder »